24 Mart 2014 Pazartesi

SAVAŞ VE AYAKLANMALARDA ŞEHİRDE HAYATTA KALMANIN YOLLARI

Panik yapmayın, sakin kalın.
Alkol ve uyuşturucu gibi kafanızı dağıtacak maddelerin kullanımından kaçının.
Hüküm verme kabiliyetinizi ve düşünme yeteneğinizi bulandıracak ve mantıksız davranmanıza neden olurlar.
İLK EMARELERİ FARK ETMEK
Ayaklanmalar sadece bir gecede ortaya çıkmaz, uzun süreçler sonrası ortaya çıkar. Bu yüzden gözlerinizi ve kulaklarınızı yaklaşmakta olan ayaklanmaya açık tutun.
Kriz zamanlarında birçok dedikodu yayılır ve korku ve korku tüccarlığı yaygınlaşır. Sakin olun, hareket etmeden önce düşünün, düşüncesizce hareket etmeyin.
Yurtdışında yaşayan arkadaşlarınız ve akrabalarınız iyi olup olmadığınızı kontrol etmek için sizinle irtibata geçmeyi deneyebilir.

HAZIRLIKLAR YAPIN

Yiyecek, su ve ilaçlar satın alın. Bunları alabileceğiniz dükkanlar, ayaklanmalar şehrinize ulaştığında kapanabilir

 ve ulaşmanız zorlaşır.
20 kilogramlık pirinç bir insanı altı ay boyunca idare edebilir.

Eğer pirinç yoksa, diğer kuru tahıllar, patates, şehriye, kuru pasta veya mercimek aynı şekilde birçok konserve yiyecek de yeterli olacaktır.

Ayrıca un ve tuza ihtiyacınız olacak.Güvenli bir su kaynağının yerini tesit edin, musluk suyuna her zaman için güvenmeyin,

borulardaki sorunlar sizin suya erişiminizi kesebilir.Her zaman suyu kaynatma olanağınız olmayabilir ve suyunuzu hırsız ve haşaratten korumak için kuru,serin tutacak bir yere ihtiyacınız olacak; su arındırma tabletleri satın alın mahallenizdeki olaylara ve mücadeleye nasıl tepki vermek gerektiğini herkesin bilmesi için aileleri veya komşularınızı toplayarak bu konuyu tartışabilirsiniz.
Tartışma konuları şunları içermelidir:
Kim - Ne - Nerede - Niçin - Ne Zaman
Elektrik ve su kesintilerinde ne yapılmalı
Ciddi hastalıklarla nasıl başa çıkılır.
Su,gaz ve elektrik ana vanalardan/şalterlerde nasıl açılır
Tahliye edilmeliyseniz yapılacaklar
Ayrılma durumunda nerede buluşabilirsiniz?
Yemek veya ısınmak için ateş yakmak.
Bir su kaynağı elzemdir.
Eğer engelli, yaşlı veya küçük çocuklar varsa nasıl nasıl bir desteğe ihtiyaçları olduğuna ve onlara kim bakacağına karar verin.
Bir sel, yangın, saldırı, fırtına, sivil ayaklanma durumunda yapılacaklar
Özel ilaçlara ihtiyacı olanların durumlarını önceden belirleyip, ihtiyaç duydukları ilaçları listeleyin.
Yemek ve içecek gibi ihtiyaçların nasıl karşılanacağı ve paylaşılacağı konusunda uzlaşın.
Ana şalterlerden(vanalardan) su, doğalgaz ve elektriği nasıl kapatırız?
Toplu bir alanı boşaltmak gerektiğinde yapılacaklar
Eğer ayrılırsanız nerede buluşmalısınız bunları önceden belirleyin.

EK OLARAK YAPMANIZ GEREKENLER:


Acil durum telefon numaralarını paylaşın ve telefonla iletişiminizi koruyun acil durum numaralarına ihtiyacınz olacaktır örneğin ambulans,itfaiye,polis vb.(diğer arayanlardan dolayı ulaşılamıyor veya engellenmiş olabilir)
Birlikte olduğunuz insanların akrabalarına ulaşım yollarını içeren yazılı bir liste hazırlayın
Çocuklara nasıl ve ne zaman arama yapmaları gerektiklerini öğretin.
Bir ilk yardım çantası edinin.
İnternet erişimi televizyon sıkı kontrol altında olduğunda ülkenizde neler olduğunuzu öğrenmeniz için tek yolunuz olabilir bu yüzden online olmayı deneyin.

YİYECEK VE SU:

Yiyecek stoğunuzu hazırlamak. En aşağı 4 hafta(1 ay) yetecek kadar çürümeyen yiyecek stoğu edinin. Yüksek besin değeri olan ve buzdalabı-hazırlama-pişirme gerektirmeyen-hiç veya çok az su gerektiren yiyeceklere odaklanın
Bebekler, şeker hastaları, hasta insanlar veya özel yeme düzeni olan insanlar için yiyecekler. yiyecek tedariğinde bulunması gerekenler
Yemeğe hazır konserve etler, bakliyat, meyve ya da sebzeler
teneke meşrubatlar, koyu süt veya süt tozu (taze sütten uzak durun), bal, konserve çorba veya sebzeler.
Yüksek kalorili yiyecekler, fıstık ezmesi, jelibon, kraker, kuru yulaf, buğday, arpa ve diğer tahıl ürünleri, kurutulmuş meyveler, fındık (kimsenin bunlara alerjik olmadığından emin olun.
Vitamin ve mineraller, Tuz ve Magnezyum ve benzeri.
• Rahatlama/Stress yiyecekleri: kurabiye, bisküvi, şekerleme, hazır kahve, çay, çikolata ve başka kolay bozulmayacak şeyler.
Diğer olması gerekenler:
Gerekli ilaçlar için ekstra stok yapın(örneğin ağrı kesiciler, antibiyotikler,dezenfekte ediciler ve bir kaç ilk yardım kiti) gerektiği gibi eczane ve doktor ofisleri açık veya kullanılabilir olmayabilir.
Arabanız ve diğer araçlarınız için benzin
Nakit para, büyük ihtimalle bankalar, ATMler ve POS makinaları servis dışı olacağı için.
Diğerleriyle takas edebileceğiniz bazı şeyler (kitaplar, pil, odun vb.)
İyi bir fener (veya birden çok fener-her kişi için bir tane) ve yeterli bir pil stoğu. Kemere bağlanabilen fenerler vb. kimsenin kendininkini kaybetmemesini garantilemek için iyi bir fikirdir.
Eğer çocuğunuz varsa, onları psikolojik olarak ayakta tutmak için oyuncaklara, kitaplara, basit masa oyunlarına ihtiyacınız olacak
Böyle durumlardaki duygusal gerilime dayanma gücünüze zarar verebileceği için alkol ve uyuşturucu tüketimine karşı durmanızı tavsiye ediyoruz
Özel yardım almak:
Çevrenizde ulaşılabilir olan her özel yardımı tespir edin.Size acil bir durumda yardım etmesi için bir komşu/akraba/tanıdık/arkadaş/iş çalışanı ağı oluşturun. İhtiyaçlarınızı onlarla konuşun ve ihtiyaç olan ekipmanları kullanabildiklerine emin olun.
Eğer bir apartmandaysanız, apartman yöneticisinden, ulaşılabilir çıkışları işaretlemesini ve binadan çıkışınızı kolaylaştıracak düzenlemeler yapmasını rica edin. Özel konularda uzman olan insanları belirleyin. Örneğin doktorlar, hemşireler, otobüs şöförleri vb.
Bir taşınabilir gerekliler kutusu oluşturun
Bu kutu daha sonra hayatınızı tekrar kurmanız için gereken kaybedilmiş her şeyi içermeli: Pasaportlar, doğum, evlilik, boşanma ve ordudan ayrılma sertifikaları, garanti poliçelerinizin kopyaları, ev kredisi bilgileri, ev ve araba ruhsatları alın.

İlk yardım kiti
Nasıl kullanıldığını öğrenin ve iyi stoklandığına emin olun.Kanamanızı durduracak,dezenfekte edecek ve kesikleri ve geniş ve küçük yaraları tedavi edebilecek bir ilk yardım rehberi ve kiti edinin.

Örneğin vietnam askerleri yaygın olarak tamponları kurşun yaralarını kapatmak için kullanmıştır.
Eğer elinizde alkol oranı yüksek (vodka gibi) birşey varsa yaraları temizlemede kullanılabilir. Ancak o da olmadığı durumda temiz su da işinizi görür. Şal veya bandanalar, hatta çarşaflar da sargı için kullanılabilir.
Genel olarak, sağduyunuzu kullanın ve çeşitli sakatlık durumunda neler yapmanız gerektiğini öğrenin.

Dışarısının güvenli olduğuna emin olmadan çocukların  dışarı çıkmasına izin vermeyin ve gözünüzün önünden ayırmayın. Bir bandana yararlı bir eşyadır çünkü çok amaçlı kullanılabilir.
Yaşlı, sakat veya küçük çocukların yanlarında olun, çünkü onlar yollarını şaşırabilecekleri veya kaybolabilecekleri için yönlendirmelere ihtiyaçları vardır. Her zaman mümkün olduğunca çok insanla gardınızı alın. Ortaklaşa haritalama: Kağıt (harita çizmek için) veya şehir haritasını veya sokak rehberini kullanın ve yardımın olduğu(çeşmeler vb.) yerleri olduğu gibi güvenli/tehlikeli yerleri işaretleyin.

Ek Güvenlik Taktikleri

Bir planınız olsun. Bir buluşma noktası ve bir nevi kaçış yolu acil durumlar için hazırlanmalı. Yerel haritalar ve pusulanız olsun.
Sakin ve odaklı olmayı deneyin. İhtiyacınız olduğunda bir şeyler yemeyi, bir şeyler içmeyi veya uyumayı unutmayın.
Düşük kan şekerinin belirtilerini anlamayı öğrenin; yorgunluk, su kaybı, sıcak çarpması gibi. Ayrıca astım ataklarının belirtilerini ve diğer benzer durumların belirtilerini ve o durumda ne yapmanız gerektiğini de öğrenin.
Yaralıların hareket edebilmesi için onlara yardımcı olun. Ufak bir yürüme bile küçük bir sakatlığı ciddi hale dönüştürebilir. Eğer insanlar yardımınızla da yürüyemeyecek kadar kötü durumda iseler etrafınızdaki eşyalardan

nasıl sedye yapılabileceğini ve insanları bunlarla güvenli şekilde taşıma yöntemlerini öğrenin.
Çok yetenekli ve güvenli bir sürücü olmadıkça veya kullanacak olduğunuz aracı iyi tanıyıp bakımını yapabilecek durumda olmadıkça araç kullanmaktan kaçının. Yaya yolculuk etmek zorunda kalırsanız yükünüzü hafif tutun sadece yolculuk için kesinlikle gerekli olacak şeyleri taşıyın. Büyük sırt veya el çantaları taşımak ,kolay göze çarpmanıza neden olur ve fazla ağırlık taşımak kaçmanız gerektiği takdirde hızlı hareket etmenizi engeller eğer bilmediğiniz bir yerdeyseniz veya gitmekteyseniz, bir yol haritası veya sokak sözlüğü  kullandığınızdan emin olun.

Yangın söndürücüleri ve yangın battaniyelerin bulun ve toplayın. Herkesin bu eşyaların nerede saklandığını ve nasıl kullanılacaklarını bildiklerine emin olun.

 Ateşli silahlara karşı oluşturulmuş barikatlara güvenmeyiniz. Bu uğurda kullanmak üzere kum torbaları veya kazılmış siperler oluşturunuz ancak bunlara da hayatınızı emanet etmeyiniz.
Çatışmanız gerekiyorsa, bunu silahların daha az avantajlı olduğu yerlerde yapın. Hem hareket edip hem de ateş etmeye devam edemezler.
• Silahı olan herhangi biriyle sakın dövüşmeye kalkmayın

Koruma kendinizi korumakla başlar

Eyer ki kendinizi korursanız ailenizi ve ihtiyaç sahiplerini koruyabilirsiniz
Bunu asla unutmayın
Başınızın yeterince korunduğuna emin olun(bir tencere bile bir şeydir ama bir motor/bisiklet kaskı veya baret daha iyi çalışacaktır) ama en aşağı bir şapka kullanın
Eğer temin edilebiliyorsa koruma gözlükleri, veya zorunlu kalınırsa güneş gözlükleri.
    Ağız ve burnunuz için mendil.
Uzun mesafe yürümeye elverişli sağlam ayakkabılar.Çeşitli bölgelerinde çelik koruyucular içeren botlar ayaklarınızı kırık camlardan, çivilerden, ve muhtemel bir elektrik çarmasından(kauçuk yalıtımdan dolayı) koruyacaktır fakat soğuk havalarda çelik koruma parçaları içeren botlar büzüşeceğinden parmaklarınızı kaybetmenize neden olabilir.
Ayakkabı ödünç alıyorsanız, ayak numaranıza uygun olduğundan emin olun. Su toplamaları çok çabuk enfekte olur ve sizi engeller.
eğer deriniz kabarmaya yatkın ise ayrılmadan önce, kağıt bant kullanın(çoğu eczanede bulunabilecek sargılarda kullanılan bez), ya da genelde kabaran bölgelerinize yara bandı yapıştırın.
Çoraplar,yanınızda bir kaç çift çorap olduğuna emin olun. Eğer ayağınız ıslanırsa kabarma ve yaralara açık olur. Bunun olmasını engellemek için ayaklarınız ıslanırsa çoraplarınızı değiştirin.
Cep telefonunuzun şarjının tam olduğundan ve çalıştığından emin olun. Yanınızda madeni para taşıyın ve telefon kartı elde etmeye çalışın ve halka açık telefonların yerlerini ve uygunluklarını not edin. Yapabilirseniz bir uydu telefonu edinin

İSTİSNAİ DURUMLARLA BAŞA ÇIKMAK

Tecavüz

Tecavüze karşı en iyi korunma tecavüze uğrayabileceğiniz durumlara girmemektir
Asla yalnız başınıza dışarı çıkmayın(gece veya gündüz)
Çekici görünmemeye çalışın fakat çaresiz ve kaçamayacak durumda da görünmeyin.
Derinizin çoğunu kapayan giysiler giyin. Saldırganlar için üzerinizden çıkarması zor ama sizi koşarken engellemeyecek giysiler tercih edin.
Kıyafet: kot pantolon, kemer, boğazlı kazak vs.
Etek giymeyin.
Rahatlıkla koşabileceğiniz düzgün ayakkabılar giyin, spor ayakkabılar veya hafif botlar gibi.
Asla kalabalık yerleri terk etmeyin ve insanların sizi tek başınıza bırakmasına fırsat vermeyin.
Yeni "arkadaşlara" güvenmeyin.
KESİNLİKLE insanları kışkırtmayın. Evli olmasanız bile evlilik yüzlüğü takın

EĞER KAÇINAMIYORSANIZ

İkincil bir yerleşim alanına taşınmaktan kaçının, pasif şekilde direnin, olduğunuz yerde kalmaya çalışın.
"YARDIM" diye bağırmak yerine "YANGIN" diye bağırın, daha fazla insan tepki verir.
Kafanızı kullanın ve durumu değerlendin, enerjinizi boşa harcamayın
• Eğer mahsur kaldıysanız kaçacak iyi bir fırsat bekleyiniz.
Kavga ederseniz, gözlere, boğaza veya cinsel bölgeye hedef alın, parmak kırın veya çıkartın.
YAĞMALAMA VE HIRSIZLIK
Genel olarak, eğer sizi öldürmek veya tecavüz etmek isterlerse (özellikle de silahlılarsa) onlara istediklerini vermek en iyi seçenektir.
Bu silah ve bıçaklara maruz kaldığınız zamanı azaltacaktır ve öldürülmenize, yaralanmanıza veya olayların yükselmesine daha az zaman verecektir. Soyulmayı ve evinizin yağmalanmasını önlemenin en iyi yolu  herhangi bir isteği yükseltmemektir:
Yemek rezerviniz, paranız veya başkalarının değer verebileceği şeyler hakkında övünmeyin.
Yeni tanıştığınız insanlara güvenmeyin
değerli şeyleri farklı yerlere saklayın, bu şekilde eğer biri sizi tehdit ederse, onlara istediğini vardıktan sonra hala güvende rezerviniz olur.

AKŞAMLARI YOL ALIN
Eğer seyahat etmekten kaçınamıyorsanız ayın olmadığı veya bulutlu gecelerde harekete geçin. Geniş ve açık alanlardan, ışıklandırılmış yerlerden yürümeyin.

Eğer birisi yaralanmışsa iki veya üç kişiyi onu ani tehliklerden kaçırmak ve korumakla görevlendirin.
Bir ambulans veya tıbbi personel veya ilkyardım gereçleri olan birini çağırın
• Her zaman yaralı olan insanlarla konuşun: Onlara iyileşmeleri için elinizden geleni yapacağınızı söyleyin. Hiçbir durumda onları paniğe sürükleyebilecek ağlamak, çığlık atmak gibi davranışlarda bulunmayın. Moralinizi yüksek tutun.
GEREKLİLER LİSTESİ

Kötü durumlardan sonra aile ve arkadaşlarınıza ulaşabilmek için bir telefon/adres defteri. Eğer telefonlar çalışmıyorsa iyi olduklarından emin olmak için evlerine gitmek durumunda kalabilirsiniz.

Bu ekipmanlar su geçirmeyen kaplarda muhafaza edilmelidir. Bir çok hayatta kalma dükkanı düz su geçirmeyen çantalar satar. Eğer vakumlu yiyecek kabınız varsa bu başka iyi bir kullanım alanı!

Kontrol Listesi: Evraklar

 
Banka hesap numaraları
Doğum, ölüm, evlilik cüzdanları ve boşanma kararnameleri
Kredi kartı hesap numaraları, ''kayıp veya çalıntı'' bildirme numaraları
Tapu ve kontratlar komut/yaşam sigorta poliçeleri
Değerli ev eşyaların envanteri
Aşıları da içeren tıbbi kayıt
Para (nakit)
Pasaportlar
Pasaportlar (gerekli olan tüm aile fertleri için)
Kimlik numaraları
Hisse ve bonolar
Asi kayitlari
Aile ve arkadaşların listeleri
Telsiz
Cep telefonu
Bilgisayar (laptop, netbook)
iletişim listeleri
Yerel bölgenizin haritası
Modemler (56k, ISDN, 3G, kablosuz ağ ekipmanları)
Aile/Arkadaş cep telefonu numaraları
Önceden adreslendirilmiş pullu posta kartları
Radyo (El Sarjli)
Yol işaret fişekleri
Kısa-dalga Radyo
İşaret fişekleri
Siynal Aynası
İşaret düdükleri

Kontrol Listesi: İlk Yardım ve Malzemeleri

Yara bandajı
Yara bantları
Elastik Bandaj
Sargı bezi
Gazlı bez
Yanık bandajları
Üçgen bandajlar
Doğum yardım kiti
Çeşitli yanık örtüleri
Kelebek kapatıcıları/Lökostripler (dikiş kapatma bantları)
Pamuk Tamponlar
Pamuk Bez
Göz damlasi
Göz pedleri
Ilk yardım klavuzu
Gazli Bez 2"
Gazlı Bez 3"
Plastik eldiven
Atel
Neşter(bisturi)
Tıbbi amaçlı makaslar
Metal kesme makası
Yılan ısırığı kiti
Isı battaniyeleri
Steril pedler
Cerrahi bant
Termometre
Dil Baskı Cubuğu
Cımbız

1 yorum: